Categorie
Nieuwbouw, Verbouw

Eggeweg, Koekange

Locatie: Koekange

Oppervlakte: 390 m2

Inhoud: 1200 m3

Bouwmethode: Strobouw i.c.m. HSB 

Status: In uitvoering, 2017

Te midden in de landerijen van Koekange is na de sloop van een vervallen boerderij een geweldig plot ontstaan voor een ruime meergeneratie-woning. Uitgangspunten van de opdrachtgever waren om in eigen beheer een woning te bouwen met een grote binnen-buitenrelatie, overstekken en uitzicht op het zuiden en het geheel in de stijl van een schuurwoning met als bouwmethode strobouw in combinatie met houtskelet.

 

De woning kenmerkt zich door een voornamelijk gesloten schil van dakpannen welke op de noordwestzijde vanaf maaiveldniveau zich om de woning vouwt. Hieronder en terug liggend opent de woning zich richting de tuin en het landschap. Aan deze zijden bevinden zich de overstekken, enerzijds als zonwering anderzijds als bescherende buffer om neerslag zo ver mogelijk van de gevels te houden gezien de strobouw.

 

De bouwmethode en het in eigen beheer bouwen van de woning zijn cruciaal geweest bij het ontwerp. Zo zijn de strobalen leidend geweest in de maatvoering van constructie, gevelopeningen en inrichting.