Categorie
Nieuwbouw

Houkepoort, Sneek

Locatie: Houkepoort, Sneek

Oppervlakte: 250 m2

Inhoud: 790 m3

Bouwmethode: Staalframe 

Status: In uitvoering, 2018

Het plan Houkepoort kenmerkt zicht door zijn open structuur en connectie met het landschap. De opzet van de grote kavels aan de Offingawiersterzijde versterken dit. Er is voor gekozen om een ontwerp te creëren waarbij de lengte moet bijdragen aan de connectie met het landschap als ook de mogelijkheid geven om vanuit zoveel mogelijk vertrekken de omgeving te ervaren. 

 

De woning bestaat uit verschillende zone’s, elk vormgegeven door een simplistische volume: Een gesloten volume ten behoeve van privacy-vragende ruimten. Hieraan grenzend een transparante leefruimte met uitzicht naar zowel zuid als noord. De transparantie en grote te openen puien vervagen de scheiding tussen binnen en buiten. Bij benadering van het gebouw vervaagd de massiviteit door de glazen doorkijk naar het zuiden. Uit privacy oogpunt naar de westelijke buren toe wordt dit volume beëindigd door een stenen wand. Deze wand draagt daarop het semi- gesloten volume op de verdieping. Hierin zijn de slaapvertrekken naar het noorden georiënteerd om optimaal uitzicht te garanderen naar het open landschap. 

De drie volume’s vormen een samenhangend geheel, waarbij de massiviteit zoveel mogelijk luchtig is gehouden. Dit wordt versterkt door de doorkijk en transparante leefruimte, het afnemen van oppervlak op de bovenverdieping, als ook de lichtere gevelkleurstelling van de verdieping.