Categorie
Nieuwbouw

Nieuwveense Landen, Meppel

Locatie: Meppel

Oppervlakte: 194 m2

Inhoud: 670 m3

Bouwmethode: Traditioneel

Status: In uitvoering, 2018

Noordelijk in Meppel wordt een natuurrijke, enerverende woonwijk opgericht. Voor een van de prominentste kavels in dit gebied zijn wij gevraagd om een woning te ontwerpen.

 

Aan de officiële voorzijde van de kavel bevindt zich een voetpad en landschapspark met een grote vijver. Hierdoor ontstaan er verre zichtlijnen richting de natuur en het zuiden, vanwaaruit de woning en zijn naastliggende buren de overgang tussen landschap en de woonwijk vormen. Aan de achterzijde van de kavel is er de toegang vanuit de achterstraat.

 

Uitgangspunten voor het ontwerp zijn de uitstraling van een moderne schuurwoning, het gebruik van eiken hout en donkere materialen. Om zowel de overgang van het landschap naar de woning als een zonwering op het zuiden te creëren, is de kap naar voren getrokken welke rust op een houten spanconstructie. Door in de voorgevel een extrusie te maken ontstaan er een overdekt terras van waaruit het landschap te bewonderen is. De strakke materialisatie in combinatie met het hout benadrukken een modern, maar huiselijk gebouw. Als gevelsteen is gekozen voor een strak langformaat om de woning optisch lengte te geven. Op het dak bevinden zich 30 PV-panelen welke volgens het indak-systeem aansluitend op de vlakke keramische dakpannen worden bevestigd. Samen met een luchtwarmtepomp maken dit de woning energieneutraal.